Brdjanski melem 100% prirodan

Sastav melema

BOKVICA - plantago major

BOKVICA – plantago major

U svim organima biljke Bokvice ima heterozida aukubozida i enzima invertaze, emulzina, tirozinaze i koagulaze. U listu ima oko 4% tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida.
U semenu ima sluzi, masnog ulja, belančevina i šećera.

ČIČAK - Arctium

ČIČAK – Arctium

Koren čička je depurativ, dijaforetik, diuretik, stomahik, antiflegmatik, oreksigenik. Najčešće se koristi kao sredstvo za izbacivanje viška tečnosti, protivupalno i stimulativno sredstvo u stvaranju i izlučivanju žuči.
U obliku dekokta spolja se upotrebljava kod ekcema, čireva, sifilisa, gonoreje i kod reume. Postoje podaci da daje dobre rezultate kod psorijaze. U narodnoj medicini koren čička je veoma popularan za lečenje bolesti korena kose, ispiranjem nezasladenim odvarom.
U korenu čička se nalazi do 45% inulina, sluzi u kojima dominiraju ugljeni hidrati, male količine etarskog ulja (sa više od 60 identifikovanih supstancija), sitosterol, stigmasterol, fitoncida, gorke materije i dr.

Etarsko ulje ČAJNOG DRVETA

Etarsko ulje ČAJNOG DRVETA

Deluje kod virusnih oboljenja, virusnih bradavica, herpesa, genitalnih infekcija, cistitisa, upale sinusa, upale grla, angine, afti, akni, svih vrsta rana, uboda insekata, gljivičnih oboljenja stopala, noktiju i opekotina.
Primena etarskih ulja datira još iz starog Egipta. Egipćani su poklanjali veliku pažnju higijeni i zdravlju. Oni su poznavali delovanje aromatičnih materija na psihu i telo ljudi. Etarskim uljima lečili su bolesti živaca i depresiju. Isparavanje etrarskih ulja oplemenjuje klimu, stvara ugodniju atmosferu, jača imunitet i smanjuje umor.
Upotrebom etarskih ulja možemo povećati radni učinak, seksualnu želju i koncentraciju, kao i da baktericidnim delovanjem smanjimo sposobnost bakterija da prodru u organizam. U melemu protiv Akni i Bubuljica se nalazi etarsko ulje ČAJNOG DRVETA koje ima sledeće osobine: jako dezinfekcijsko (12 puta jače sredstvo od fenola), antiseptičko delovanje, baktericidno, fungicidno, virucidno, antispazmodično, antiinflamatorno, imunostimulativno, antiparazitično.

Etarsko ulje LAVANDE

Etarsko ulje LAVANDE

Protivupalno i antibakterijsko dejstvo etarskog ulja lavande korisno je kod infektivnih bolesti disajnih puteva, probavnog trakta (upala debelog creva, zarazna dijareja, zapaljenje creva, paraziti i crevne gliste), urogenitalnog sistema (upala mokraćnog mehura, venerična oboljenja, eliminiše menstrualne tegobe), usna duplja (čir, ciste, afte, upala desni) i kože (rane, povrede, opekotine, crvenilo kože, infekcija), za bolove uopšte (smanjuje ili eliminiše glavobolju, reumatske bolove u mišićima.

Etarsko ulje LIMUNA

Etarsko ulje LIMUNA

U melemu protiv Hemoroida se nalazi etarsko ulje LIMUNA koje ima sledeće osobine:
Aktivira i pojačava odbrambene snage organizma time što pospešuje stvaranje belih krvnih zrnaca. Svojim sastojcima ovo etarsko ulje pomaže kod prehlade i gripa.
Deluje na sistem za varenje, stimuliše rad jetre i pankreasa, protiv dijareje i suzbija crevne parazite, korisno je kod proširenih vena, hemoroida i arterioskleroze, protiv infekcije usne duplje, i upale desni.

HAJDUČKA TRAVA – Achillea milleofoium

HAJDUČKA TRAVA – Achillea milleofoium

Hajdučka trava sadrži vitamin K, etarsko ulje, gorku materiju ahilein, flobatanin, ijanogenetsku glikozidu, akonitne kiseline i gume. Etarsko ulje je ponekad plavo zbog azulena, što zavisi od fiziološkog varijeteta i načina i vremena destilacije. Sadrži cineola, pinena, kariofilena, tujona, borneola, mravlje i valerijanske kiseline i dr.

KANTARION – Hypericum perforatum

KANTARION – Hypericum perforatum

Kantarion Ima mešovitog tanina u kome preovlađuje katehinski, sadrži etarskog ulja, smole, antocijana, crvenu boju hipericin, karotena i flavonoidnih heterozida (hiperozida, rutozida, kvercitrozida i drugih od kojih potiče žuta boja), holina, vitamina C i tragove alkaloida.
Etarsko ulje miriše na crnogorična ulja; sastoji se od kadinena i drugih seskviterpena, estara izovalerijanske kiseline i malo azulena.

KIČICA – Centaurii herba

KIČICA – Centaurii herba

Narodu je poznata kao ger, gorka kitica, gorko zelje, grozničavka itd. Istočni narodi smatrali su je čudotvornom, a kineski pripovedači, inspirisani lekovitim dejstvima, prenosili su sa generacije na generaciju, predivne priče o moćnoj kičici.
Sastav: sadrži gorke heterozide: geniciopikrozid, eritaurozid, eritrocentaurozid i dr. Nađeno je oko 0,6 do 1% alkaloida, među kojima je glavni gencijanin. Najviše gorčine ima u stabljici, manje u cvetu, a najmanje u listu.

KOPRIVA – Urtica dioica

KOPRIVA – Urtica dioica

Kopriva je narodni lek, preventivno sredstvo i hrana. Cenili su je još Rimljani. Za koprivu su vezana mnoga narodna lečenja, verovanja, sujeverja i običaji. Kopriva raste kao korov po zapuštenim mestima. U listu ima tanina, mnogo soli i hlorofila, mravlje, sirćetne i maslačne kiseline, karotena, fitosterola, lecitina, mnogo vitamina C i K, sluzi, voska i kremene kiseline.
U svojim žarama kopriva ima acetilholina i histamina koji već u količini od 1/10.000 mg žare i peku. Prisustvo glikokinina bi moglo objasniti i opravdati upotrebu koprive protiv šećerne bolesti.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje

U našim melemima se koristi hladno ceđeno MASLINOVO ULJE izuzetne čistoće i kvaliteta. Uvezeno je iz Grčke sa svim potrebnim sertifikatima o poreklu i kvalitetu. Kombinacijom čuvenog kvaliteta grčke masline i sistema prerade po italijanskoj tehnologiji dobili smo maslinovo ulje koje u potpunosti odgovara tehnologiji proizvodnje melema.To su pokazale hemiske i mikrobiološke analize u republičkom zavodu za zaštitu zdravlja.Zahvaljujući vrhunskom kvalitetu ovo hladno ceđeno maslinovo ulje je postalo ključni sastojak prirodne kozmetike.
Kako je ovo maslinovo ulje u našim melemima zastupljeno u visokom procentu, veoma je važno meleme čuvati na temperaturi do 25°C kako se peroxidni broj ulja nebi promenio, što utiče na vek trajanja melema.

NEVEN

NEVEN

Neven se upotrebljava spolja i iznutra, više u narodnoj nego u naučnoj medicini. Neven je blag antiseptik. U obliku čaja, tinkture ili masti upotrebljava se za lečenje nekih kožnih bolesti, osobito impetiga, opekotina, čireva, lišaja, uboda osa, za znojenje itd.
U osušenom cvetu nevena ima etarskog i masnog ulja, kaučuka, smole i raznih karotenoidnih boja, sluzi, šećera, belančevina, fitosterola, salicilne kiseline, enzima i raznih soli.

PREČICA – Lycopodium clavatum

PREČICA – Lycopodium clavatum

Prečica (truska ili spore) crvotočine upotrebljava se posipanjem obolelih delova kože, posebno u bolesnika koji su prinudjeni da dugo vremena leže u krevetu.

RASTAVIĆ – Equisetum telmateia

RASTAVIĆ – Equisetum telmateia

Rastavić ima kremene kiseline, saponina ekvizetonina, koji se u vodi rastvara, a hidrolizom se razlaže na levulozu, arabinozu i kristalni aglikon ekvizatogenin. Ima još i akonitne, oksalne i jabučne kiseline, smole, tanina, pektina, flavonskih neterozida, vitamina C, karotenoida i gorke supstancije.

RUSA – Chelidonium majus

RUSA – Chelidonium majus

Biljka i njen sok sadrže alkaloide, koji su bliski alkaloidima opijuma. Svež sok i infuz imaju baktericidno i fungicidno dejstvo (protiv patogene gljivice Trihofiton). Kad se živa biljka ozledi, iz nje curi narandžast mlečni sok, njegova Ijutina, gorčina i otrovnost odavno su privukli pažnju i zbog toga se upotrebljava za lečenje raznih bolesti od najdavnijih vremena do danas. Biljka ili njen mlečni sok sadrži: smole, nešto etarskog ulja i desetak raznih alkaloida: helidondna, homohelidonina, heleritrina, sangvinarina i dr. Alkaloidi su derivati izohinolina i bliski alkaloidima opijuma.
U biljci ima još i organskih kiselina: jabučne, limunove itd. Helidonin je glavni alkaloid. Deluje sedativno, slično papaverinu.

VOSAK

VOSAK

U proizvodnji melema koristimo dve vrste voska. U manjem procentu je to biljni vosak CANDELILLA poreklom iz severnih predela Meksika. Dobija se iz jedne vrste palme žbunastog oblika, lako je rastvorljiv u maslinovom ulju, daje stabilnost proizvodu, laku razmazivost i sjaj.
U većem procentu se koristi čist pčelinji vosak čije je blagotvorno dejstvo na kožu od davnina poznato.
Pčelinji vosak mora biti bez parafina, prečišćen posebnom metodom kako nebi u sastavu imao ostatke prehranjivanja, pesticida i raznih sitnih ili krupnijih delova koje pčele za sobom ostavljaju. Čist pčelinji vosak u vidu ljuspice neposredno nakon izlučivanja istvrdnjavanja je bele boje, ali nakon nešto dužeg dodira sa vazduhom može postati žućkast. Žuta nijansa boje dolozi od pigmenata čije poreklo je u polenu.
Najveći potrošač pčelinjeg voska je kozmetička industrija.

ZOVA – Sambucus nigra

ZOVA – Sambucus nigra

Zova raste svuda, najviše po vlažnim i zapuštenim mestima, po naseljima i oko njih, po obodu šuma i šumskim prošecima. Beru se cele zovine cvetne kite po lepom i suvom vremenu, čim se cvetići počnu otvarati. Cvet sadrži heterozide koji izazivaju znojenje, sambunigrozid (cijanogenetski heterozid), flavonski heterozid rutozid, tanina, svega oko 0,025% etarskog ulja konzistencije masti nepoznatog sastava, zatim ima smole, šećera, holina, organskih kiselina i dr.
U kori i listu ima, pored ostalog, sambunigrina – jednog alkaloida i purgativne smole. U kori ima saponina, tanina i holina. Kora je najpre blagog ukusa, a zatim gorkog i izaziva gađenje na povraćanje. Deluje purgativno, a u većoj dozi i diuretično i izaziva proliv. Od zrelih, sočnih plodova peku rakiju. U bobicama, pored šećera, imaja bučne kiseline i mnogo crveno-ljubičaste boje. Nekad se od soka izrađivao gust ekstrakt (Roob Sambuci) i upotrebljavao kao laksans. U narodu se svi delovi zove upotrebljavaju za lečenje mnogih bolesti.