Brdjanski melem 100% prirodan

MELEM PROTIV AKNI I BUBULJICA

melem protiv akni i bubuljica

Ponuda danas 8.50

Cena: 1000 RSD   1500 RSD

Brđanski melem protiv akni i bubuljica nastao je pažljivim odabirom korisnih sastojaka uglavnom iz prirode našeg podneblja. To je jako važno, zato što smo se mi vekovima navikavali (adaptirali) da koristimo biljke iz svog okruženja. Naš organizam je pripremljen da izvuče najveću korist za sebe iz domaćih biljaka.

SASTAV

Pored hladno ceđenog maslinovog ulja, biljnog i pčelinjeg voska, i još 10 lekovitih biljaka, Brđanski za oštećenu kožu sadrži etarska ulja čajnog drveta i lavande.

„Ukoliko se budete pridržavali detaljnog upustva za upotrebu, efekti melema će biti maksimalni“

INDIKACIJE

Akne vulgaris – lojne (sebacealne) žlezde prepunjene sadržajem (sebumom).

Nastaju zbog:

– nemogućnost izlivanja sebuma iz lojne žlezde na površinu kože, jer je izvodni kanal sužen ili zapušen

– preteranog stvaranja sebuma koji zaostaje u lojnoj žlezdi, uglavnom pod uticajem testosterona (androgena)

– preteranog razmnožavanja Propionibacterium acnes – bakterije koja je normalni stanovnik kože (saprofit) i u uobičajenom broju ne oštećuje kožu; kada se prenamnoži ponaša se kao patogena bakterija, pravi infekciju i pokreće zapaljenje.

Pod aknama se u narodu podrazumevaju promene koje su iznad površine kože, zapaljene (bolne, crvene) i gnojne.

Bubuljicama se smatraju slične promene, samo manje.

Otvoreni komedoni su ono što zovemo mitiserima i oni ne pokazuju znake zapaljenja (bol, crvenilo). Vidimo ih kao crnu tačkicu.

Komedoni mogu biti i zatvoreni kada ih, kada ih pipamo kao klikerčić ispod površine kože koji ako ne boli dalje se ne komplikuje, a ako boli prelazi gnojne akne.

Dermatološki, sve su ovo akne vulgaris.

Samo se zatvoreni komedoni ne komplikuju infekcijom sa Propionibacterium acnes i sladstvenim zapaljenjem. Zato je najvažnije delovati na infekciju i zapaljenje.

Zajednički aktivni princip etarskog ulja čajnog drveta i lavande je 1,8-cineol (eukaliptol, kajeputol). Pored ovog aktivnog principa, etarsko ulje lavande ima aktivni princip linalol i kamfor, a etarsko ulje čajnog drveta – terpinen-4-ol.

Svi imaju antimikrobno dejstvo (antibakterijsko, antivirusno, antimgljivično), antiinflamatorno (protivupalno) i imunomodulatorno (poboljšava odbranu organizma).

Mehanizam dejstva za zasniva na:

1. antimikrobnom (antibakterijskom) dejstvu aktivnih sastojaka etarskog ulja čajnog drveta i lavande, kojim se uništava Propionibacterium acnes.

2. antiinflamatornom dejstvu – koje smanjuje nekorisnu zapaljensku reakciju a time i crvenilo (rubor), bol (dolor), otok (tumor), oštećenje funkcije (functiolaesa).

3. imunomodulatornom dejstvu – povećava sposobnost borbe organizma sa mikroorganizmima u infekcijama kože.

4. Etarsko ulje lavande posebno ubrzava epitelizaciju tj zarastanje okom vidljivih (makro) i nevidljivih (mikro) oštećenja kože, tako da se defekt kože što pre prekrije..

Imunomodulatorno dejstvo 1,8-cineola ispoljava se najviše kroz povećanje fagocitne sposobnosti monocita i makrofaga, vrste leukocita, krvnih ćelija koje učestvuju u odbrani organizma. Fagocitna sposobnost je jedan od načina uništavanja mikroorganizama i tumorskih ćelija.

Aktivni principi osim antibakterijski deluju i antivirusno i anntigljivično na kožu, što im je sporedan ali važan efekat.

Uticaj aktivnog principa etarskog ulja čajnog drveta i lavande je najveći na mestu primene, ali ista dejstva, samo blaža, ima na ceo organizam jer je lako prolazi kroz kožu i ulazi u limfotok i krvotok.

Apsolutna kontraindikacija:

Preosetljivi (alergični) na neku komponentu preparata.Naši korisnici nisu prijavili neželjena dejstva.